Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“*

prostorne intervencije i izložbe
2019. – 2022.

* (iskaz upraviteljice logora Goli otok Marije Zelić)

 

Autorica Andreja Kulunčić u suradnji s Renatom Jambrešić Kirin antropologicom i Dubravkom Stijačić psihoterapeuticom

 

Izložba obuhvaća vizualni materijal snimljen na otocima Goli i Sveti Grgur – video projekcije u velikom formatu izvedbi plesačice Zrinke Užbinec, instrumentalistice Jasne Jovićević i vokalistice Annette Giesriegl prema prethodno razrađenoj koncepciji autorice Andreje Kulunčić, a na osnovu dostupnih svjedočanstava kažnjenica.

Izložba također inkorporira i istraživanja antropologinje Renate Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinje Dubravke Stijačić iz postojećih znanstvenih tekstova, arhivske građe, svjedočanstava i terenskog istraživanja. Dio izložbe je i dokumentarni materijal prostorne intervencije na lokalitetima te autoričini crteži i objekti koji tematiziraju afektivnu mapu preživljavanja kažnjenica.

U interferenciji dokumentarnog i umjetničkog materijala, kroz medij umjetničke instalacije, izložba povezuje simboličko i stvarno iskustvo prepoznavanja ženske traume. Objedinjujući istraživanja u sinkretički medij, uključuje i potencira osjetilnu dimenziju u procesima spoznaje upućujući nas na nestalnost, partikularnost i kanoniziranost znanja te gradi osjetilni povijesni narativ. 

 

Detaljnije o složenim segmentima projekta u tekstu Irene Bekić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete – dekonstrukcija jedne amnezije“, objavljenom u publikaciji projekta, PDF

Dio medijske popraćenosti izložbi možete vidjeti na ovom linku: PRESS CLIPPING>