Umjetnički projekt Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori. Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok „Ante Zemljar“ i udruge MAPA, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje ni danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima istom u Jugoslaviji početkom hladnog rata. Cilj projekta je istraživanjem i uspostavljanjem ženske memorije traumatične prošlosti kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju te niza radionica i razgovora, otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije.

Nasilna, destruktivna i mizogina biopolitika u logoru za političke zatvorenice koja je sustavno napadala na reproduktivno zdravlje kažnjenica, isključivala njihove spolne specifičnosti i u isto vrijeme okretala zatvorenice jedne protiv drugih, rezultirala je dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom žena o golootočkom iskustvu. Stoga je u fokusu projekta rastvoriti narative koji su ostali na margini glavnih povijesnih linija.

Prostorna intervencija na lokalitetu ženskog političkog logora sastoji se od postavljanja info tabli o ustroju i povijesti logora i vizualnog punktiranja ženske memorije/traume kao oblik trajnog „spomenika“. Projekt uključuje i istraživanje mogućnosti transferiranja iskustva kroz medije plesa, glasa i zvuka u izvedbama plesačice i glazbenica na lokalitetima, te izložbe, radionice i razgovore. 

Kratko o projektu u PDF-u (engleski)