Objekti izvedeni u različitim materijalima otisci su autoričinih prostornih intervencija s lokaliteta te predstavljaju krhku vezu između gledatelja/gledateljice i povijesnog mjesta. Kao nestalni spomenici, oni indeksiraju prostorno i vremenski udaljeni događaj.

Replike upisa – U različitim materijalima su izvedene replike kamena s lokaliteta Golog otoka i Sv. Grgura u koje su uklesana svjedočanstva bivše logorašice Vere Winter (ispisano rukopisom njezine unuke Nine Winter), i Ženi Lebl (ispisano rukopisom njezine nećakinje Ane Lebl)
UKLESANA SVJEDOČANSTVA

 

Razlomljena tijela – skulpturice koje na lokalitetu ženskog logora na Golom otoku izrađuje umjetnica Andreja Kulunčić simbolički utjelovljuju sjećanje na nasilje koje je ondje počinjeno. Specifični i vrlo ograničeni životni uvjeti na otoku modificirali su tijela žena, njihovo zdravlje i psihu, dok su one intervenirale u strukturu otoka, oduzimale od njega i mijenjale mu konfiguraciju. Akcija govori o besmislenosti njihovog rada tijekom zatočeništva, o krhkosti tijela i težini preživljavanja u logoru. S druge strane, čineći da skulpturice izlaze/rastu iz kamena podvlači se činjenica da je rad s kamenjem oblikovao zatvorenice i ostavio tragove na njihovim tijelima do kraja života. Autorica ih radi na mjestima gdje su žene vadile kamen, gradeći novu naraciju na osi TIJELO | TRANSFORMACIJA | OPSTANAK | NJEGOVANJE.

Skulpturice, načinjene od gline na samom lokalitetu i same se suše, raspadaju i nestaju. Akcija uspostavlja novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije, ali i okvir za promišljanje o definiciji čovječnosti.

 

snimio Ivo Martinović