Objavljena publikacija i web site o ženskom logoru na Golom otoku i Svetom Grguru

 

Postojanje ženskog političkog logora na otocima  Sveti Grgur i Goli otok (Radilište V) u kojima je, naizmjenično, u razdoblju od 1950. do 1956. bilo zatvoreno oko 860 žena optuženih za povezanost s Informbiroom, u javnosti je slabo poznata činjenica. Čak i stručne i znanstvene rasprave o Golom otoku tematiziraju gotovo isključivo muški logor. Upozoravajući na prešućenu ulogu žena u povijesti, umjetnički istraživačko-aktivistički projekt Andreje Kulunčić Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ otvara prostor za propitivanje odnosa prema ženama i njihovom mjestu u povijesti te za uspostavljanje ženske memorije traumatične prošlosti.

Kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja objavljene su web stranica projekta i publikacija Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“. Potonja obuhvaća stručne tekstove antropologinje i feminističke teoretičarke Renate Jambrešić Kirin te kustosice i povjesničarke umjetnosti Irene Bekić. Dok tekst Jambrešić Kirin pruža širu sliku o ženskom stradanju na Golom otoku, strukturi zatočenica, mehanizmima kažnjavanja, o ideološkoj indoktrinaciji i moralnoj korupciji kao načinima „preodgoja uz društveno koristan rad“, Bekić opisuje teorijska uporišta i složene segmente projekta. Također publikacija uključuje crteže Andreje Kulunčić kao i svjedočanstva i biografije bivših logorašica.

Dizajnerica je Negra Nigoević, a suizdavači publikacije su udruga MAPA i Zaklada Friedrich Ebert.

Publikacija je dotupna u PDF formatu.

Web site projekta širi vidljivost teme i čini je pristupačnijom stručnoj i široj javnosti. Kroz biografije zatvorenica, njihova svjedočanstva i sjećanja, ukazuje na neophodnost uvrštavanja ženskih iskustava u povijesne izvore. Stranica uključuje segmente umjetničkog projekta poput diskurzivnog programa, umjetničkih intervencija i izložbi te tekstove koji se bave temom ženskog logora na Golom otoku i Svetom Grguru. Namjera je da se tijekom godina sitedopunjava relevantnim sadržajima koji prate umjetnički projekt te znanstvenim, stručnim i istraživačkim radovima i arhivskom građom u cilju što bolje pristupačnosti ovoj temi.

Dizajnerica web stranice je Ana Labudović.

Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirini psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar/ Darko Bavoljak i udruge MAPA/Maja Marković, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje ni danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju u Jugoslaviji početkom hladnog rata kao i otporima koja su mu pružana.

*Publikacija je financirana sredstvima Zaklade “Kultura nova” i nastala uz potporu Zaklade Friedrich Ebert Zagreb.