Andreja Kulunčić: Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

22. 2. – 20. 3. 2022.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Krešimirova 26c, Rijeka

Kustosice: Irena Bekić i Anca Verona Mihuleț
Suradnice na projektu:  Renata Jambrešić Kirin, antropologinja i Dubravka Stijačić, psihoterapeutkinja

 

O projektu i izložbi:

Umjetničko-istraživačko-aktivističkim projektom „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, vizualna umjetnica Andreja Kulunčić reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti  zanemarene specifičnosti ženskog iskustva traume. Režim u logorima za političke zatvorenice sustavno je ugrožavao njihovo reproduktivno zdravlje, osjećaj etičke odgovornosti i skrbi za druge te isključivao njihove spolne specifičnosti. Kažnjenice su prisiljavane da kažnjavaju, nadziru i isljeđuju jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom žena. U suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, Andreja Kulunčić zahvaća ovaj kompleksni problem strateški razvijajući projekt kroz nekoliko dionica i smjerova.

Kroz prostorne umjetničke intervencije na lokalitetima Golog otoka i Svetog Grgura, izložbe, web stranicu, publikacije te nizom radionica, čitateljskih grupa i razgovora, nastoji dekonstruirati hotimičnu amneziju ženske povijesti Golog otoka i Svetog Grgura te otvoriti prolaz pamćenju.

Izložba u MMSU-u proizišla je iz projekta i fokusira se na transformaciju ženskog tijela podvrgnutog ugnjetavanju ili traumi. Osmišljena da generira proces koji se razvija kao iskustvo posjetitelja, ne zaokružuje se u rekonstrukciji represije nad logorašicama, već se rizomatski širi i grana i izvan prostora i vremena izložbe, pri čemu su upravo sjećanja bivših zatvorenica krhka baza za konsolidaciju osporene povijesti.
Izložba je podijeljena u tri postaje: prostor za promišljanje i komplementarno razmišljanje koji sadrži vizualne materijale – crteže, fotografije i objekte – nastale kroz umjetničko istraživanje; mjesto za gestualnu interpretaciju svakodnevne torture nad ženama na Golom otoku i Svetom Grguru u formi četverokanalne instalacije (izvedbe na lokalitetima Annette Giesriegl, Jasna Jovićević, Zrinka Užbinec); te zonu sudjelovanja, koju svakodnevno izvodi umjetnica kroz različite akcije, razvijane u suradnji s publikom. Postavom i popratnim radionicama  izložba evocira ideje logora i antispomenika, kao oličenja političke egzistencije žena u modernom dobu. Unutar prostora Muzeja posjetitelj/posjetiteljica postaje čuvar/čuvarica memorije, sudionik/sudionica umjetničkog procesa i svjedok/svjedokinja kontingentne povijesti.

 

Na otvorenju 22. veljače 2022. održao se program prema sljedećem rasporedu:

15 – 16:30 prva radionica izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena,
Voditeljice radionice: Dubravka Stijačić i Andreja Kulunčić

18 sati okrugli stol „Ženska strana Golog otoka“
Sudionice: Irena Bekić, Renata Jambrešić Kirin, Andreja Kulunčić, Anca Verona Mihuleț, Dubravka Stijačić

19 sati otvorenje

 

Tijekom izložbe u MMSU (Dvorana Jaslice) održavale su se:

Radionice 850 žena za 850 žena
srijedom i petkom u 16 sati; četvrtkom, subotom i nedjeljom u 12 sati.
Radionice je vodila Andreja Kulunčić, a namijenjene su ženama.

Čitateljske večeri
srijeda, 23. veljače u 18 sati,  „Što je logor?“ moderatorica Renata Jambrešić Kirin
petak, 4. ožujka u 17 sati, „Moći užasa i granice solidarnosti“ moderatorica  Sarah Czerny
petak, 11. ožujka u 17 sati, „Granice tijela: tragom nevolja s rodom“ moderatorica Brigita Miloš

Vodstva kroz izložbu kustosice Irene Bekić
u subotu 12. i 19. 3., nedjelju 13. i 20. 3. od 12 sati.

 

Više o izložbi PDF>

Deplijan izložbe PDF>

Impresum izložbe PDF>

 

Produkcija projekta:  MAPA / Maja Marković i Udruga Goli otok „Ante Zemljar“ / Darko Bavoljak  ///  Produkcija izložbe: MAPA / Andreja Kulunčić i Maja Marković

 

Projekt sufinancira:
Projekt „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ podržali su Neda Young, Zaklada Kultura nova, EPK Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Friedrich Ebert fondacija ured za jugoistočnu Europu i Rumunjski kulturni institut.

Dio medijske popraćenosti izložbe možete vidjeti na ovom linku: PRESS CLIPPING>