Info-table na lokalitetima ženskog logora na Golom otoku i Svetom Grguru

 

U rujnu 2020., 64 godine nakon raspuštanja golootočkog logora za političke zatvorenice, postavljene su info table o ustroju i povijesti logora. Table su postavljene na Golom otoku i na obližnjem Svetom Grguru. Na tim se otocima u razdoblju od 1950. do 1956. naizmjenično nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima. S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora.

Kao dio intervencija na lokalitetu, u kamenu na lokalitetu Golog otoka uklesano je i svjedočanstvo bivše logorašice Vere Winter, ispisano rukopisom njezine unuke Nine Winter.

Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se umjetničkom prostornom intervencijom željelo markirati, upozoriti na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove, kao i tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.