Performativna izvedba / Umjetnička intervencija

 

Izvedba i intervencija na Golom otoku podrazumijeva živu izvedbu/performans koji nastaje na sjecištu prostora, pokreta, instrumentalne i vokalne artikulacije, te umjetničku akciju izrade skulpturica.

 

ŽIVA IZVEDBA / PERFORMANS

Riječ je o in situ istraživanjima mogućnosti transferiranja golootočkog iskustva kroz medije plesa, zvuka i glasa nastalim u izvedbama plesačice Zrinke Užbinec, instrumentalistice Jasne Jovićević i vokalistice Annette Giesriegl prema prethodno razrađenoj koncepciji od strane autorice projekta Andreje Kulunčić a na osnovu dostupnih svjedočanstava kažnjenica (izvedeno u srpnju 2019.).

Video instalacija nastala na materijalima snimljenim na lokalitetima prvi put je predstavljena na izložbi u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli u travnju 2021.

(video postava, snimio Ivo Martinović)

Detaljno o izložbi

 

UMJETNIČKA AKCIJA

Skulpturice, koje na lokalitetu ženskog logora na Golom otoku izrađuje umjetnica Andreja Kulunčić, simbolički utjelovljuju sjećanje na nasilje koje je ondje počinjeno. Specifični, i vrlo ograničeni, životni uvjeti na otoku modificirali su tijela žena, njihovo zdravlje i psihu, dok su one intervenirale u strukturu otoka, oduzimale od njega i mijenjale mu konfiguraciju. Nenastanjene otoke pretvarale su u provizorne habitate. Akcija govori o besmislenosti većine prisilnih radova tijekom zatočeništva, o krhkosti tijela i težini preživljavanja u logoru. S druge strane, čineći da skulpturice izlaze/rastu iz kamena, autorica naglašava činjenicu da je rad s kamenjem oblikovao zatvorenice i ostavio tragove na njihovim tijelima do kraja života.

Umjetnica izabire mjesta na kojima se vidi trag rada zatočenica, gradeći novu naraciju na osi TIJELO | TRANSFORMACIJA | OPSTANAK | NJEGOVANJE.

Skulpturice, načinjene od gline na samom lokalitetu, i same se suše, raspadaju i nestaju. Akcija uspostavlja novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije, ali i okvir za promišljanje o definiciji čovječnosti (izvedeno u lipnju 2021.).

(snimio Ivo Martinović)