Publikacije o ženskom logoru na Golom otoku i Svetom Grguru

 

DRUGA PUBLIKACIJA PROJEKTA

Drugo dopunjeno izdanje publikacije Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” objavljeno je u prosincu 2021. godine. Osim tekstova antropologinje i feminističke teoretičarke Renate Jambrešić Kirin i kustosice i povjesničarke umjetnosti Irene Bekić, obuhvaća i tekst kustosice i povijesničarke umjetnosti Ance Verone Mihuleț, koji daje novi pogled na umjetnička i teorijska uporišta projekta. Također, publikacija uključuje nove dijelove projekta, akcije i crteže Andreje Kulunčić, svjedočanstva i biografije bivših logorašica, te popis jugoslavenskih političkih zatvorenica.

Dizajnerica je Negra Nigoević, a suizdavači publikacije su udruga MAPA i Zaklada Friedrich Ebert. Zagreb, 2021.

Publikacija je dostupna u PDF

*Publikacija je financirana sredstvima Zaklade “Kultura nova” i nastala uz potporu Zaklade Friedrich Ebert ureda za jugoistočnu Europu.

 

PRVA PUBLIKACIJA

PublikacijaVi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” obuhvaća stručne tekstove antropologinje i feminističke teoretičarke Renate Jambrešić Kirin te kustosice i povjesničarke umjetnosti Irene Bekić. Dok tekst Jambrešić Kirin pruža širu sliku o ženskom stradanju na Golom otoku, strukturi zatočenica, mehanizmima kažnjavanja, o ideološkoj indoktrinaciji i moralnoj korupciji kao načinima „preodgoja uz društveno koristan rad“, Bekić opisuje teorijska uporišta i složene segmente projekta. Također, publikacija uključuje crteže Andreje Kulunčić kao i svjedočanstva i biografije bivših logorašica.

Dizajnerica je Negra Nigoević, a suizdavači publikacije su udruga MAPA i Zaklada Friedrich Ebert. Zagreb, 2020.

Publikacija je dostupna u PDF

* Publikacija je financirana sredstvima Zaklade “Kultura nova” i nastala uz potporu Zaklade Friedrich Ebert Zagreb.