Radionica Andreje Kulunčić u galeriji Sikirica

 

U subotu 18. rujna 2021. godine u okviru galerije Sikirica, u zgradi Palacine, kao dio projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ umjetnica Andreja Kulunčić održala je radionicu o angažiranim umjetničkim projektima koji se bave položajem žene u različitim društvenim kontekstima.

Na radionici su predstavljeni projekti koji se na različite načine fokusiraju na položaj žene u vrlo određenim društvenim situacijama, te recentni projekt koji se bavi pitanjem izostavljanja ženskog iskustva iz povijesne naracije (HIStory / HERstory) na primjeru Golog otoka.

Projekt INDEX.ŽENE (2007.- 2014.) bavi se položajem žena u Splitu, Napulju, Beogradu i Ljubljani registrirajući kako svoju poziciju definiraju žene birajući između tri ponuđene opcije, zadovoljna, diskriminirana ili zlostavljana. Projekt  ISTE (2017. – 2018.) bavi se diskriminacijom žena različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih pripadnosti u Zagrebu kroz seriju plakata po gradu i animacijom na društvenim mrežama.  

Posljednji, recentni projekt VI STE PARTIJU IZDALE ONDA KADA JE TREBALO DA JOJ POMOGNETE (2019. – ) u fokus stavlja uspostavljanje ženske memorije na traumatičnu prošlost političkih zatvorenica na Golom otoku i Sv. Grguru u periodu raskola Tito-Staljin.

Više pojedinosti o radionici napisala je jedna od polaznica:  O položaju žena u različitim društvenim kontekstima – FERATA