Ženi Lebl i Eva Nahir Panić

Inserti iz dokumentarnog TV serijala “GOLI ŽIVOT”
Scenarij Danilo Kiš i Aleksandar Mandić  /
Režija Aleksandar Mandić / Beograd, Avala Film, 1989.

Ideja za ovaj dokumentarni serijal – razgovori Danila Kiša s EVOM NAHIR PANIĆ i ŽENI LEBL u režiji Aleksandra Mandića – rodila se tijekom boravka Danila Kiša u Izraelu 1986. godine, a samo snimanje ispovijesti dviju logorašica sa Svetog Grgura i Golog otoka obavljeno je u ožujku 1989. godine. Serija od četiri epizode prvi je put emitirana od 12. do 15. ožujka 1990. godine iz studija u Sarajevu. Kasniji su tragični događaji pokazali da je to bio jedan od posljednjih programa koji su zajedno pogledali ljudi u Jugoslaviji. Cjelovit transkript razgovora nedavno je objavljen u knjizi D. Kiš i A. Mandić, Goli život. Beograd, Pro Yes Pro Media Company, 2020.

*Gospodinu Aleksandru Mandiću zahvaljujemo na dozvoli za objavu kratkih inserata iz serije, kao i na darovanoj knjizi transkripata.

 

Miljuša Jovanović

Razgovor s MILJUŠOM JOVANOVIĆ snimio je 1989. godine u opatijskom lječilištu Thalassotherapia novinar Radija Beograd, Dragoslav Simić.

Premda prvoborkinja i ratni invalid, Miljuša je u ženskim logorima na Svetom Grguru i Golom otoku provela gotovo četiri godine (od listopada 1950. do veljače 1954. godine). Simić je ovako sažeo svoj doživljaj ove izuzetne osobnosti: „Očekivao sam da ću sresti izmučenu ženu, punu gorčine. Međutim, Miljuša je plenila vedrinom. O svojim mučiteljima govorila je sa ironijom, kao da se sve to dogodilo nekom drugom, ne njoj. (…). U mojoj profesionalnoj karijeri Miljuša je sasvim poseban lik, zauzima počasno mesto, s neverovatnom, filmskom biografijom“.

*Gospodinu Dragoslavu Simiću, autoru i kuratoru usmenohistorijskog arhiva Mikrofonom kroz XX vek (http://www.audioifotoarhiv.com/) zahvaljujemo na ljubaznoj dozvoli za objavljivanje dijela audio intervjua i fotografije Miljuše Jovanović. Cjelovit intervju u redaktorskoj opremi g. Simića dostupan je na linku.

 

Vera Winter

Videokazivanje VERE WINTER rođ. BARIŠIĆ snimljeno je u njezinom domu 25. kolovoza 2013. 

Snimanje se odvilo u okviru projekta „Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas” (http://www.osobnasjecanja.hr/) udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Nakon dvomjesečnog istražnog zatvora u Beogradu, Vera Barišić je na temelju administrativne kazne od 36 mjeseci boravila na Golom otoku i Svetom Grguru od lipnja 1950. do lipnja 1953. godine.

*Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću i voditeljici Vesni Teršelič zahvaljujemo na ustupljenom videokazivanju.

 

Jelena Hadžikan

Intervju sa Jelenom Hadžikan u PDF

*Za objavljeni intervju Jovana Petričevića s Jelenom Hadžikan iz 1990. godine zahvaljujemo g. Slobodanu Hadžikanu.