Knjiga Ljubičica bela Ženi Lebl

“Ljubičica bela” knjiga je Ženi Lebl o kažnjeničkim danima u Glavnjači, Ramskom ritu, Zabeli, Svetom Grguru i Golom otoku. U logorima je boravila od 28. travnja 1949. do 30. kolovoza 1951. Knjiga je do sada imala tri izdanja, 1990. godine su izašla dva izdanja u nakladničkoj kući Dječje novine iz Gornjeg Milanovca, te 2009. godine treće dopunjeno izdanje u nakladničkoj kući Čigoja štampa iz Beograda. Knjiga je imala i više izdanja na hebrejskom jeziku.

Na početku trećeg izdanja Ženi je napisala „Umesto uvoda“: „Sigurna sam da ne bih pisala i napisala ono što sam preživljavala, priče o Glavnjači, o Ramskom ritu, o Zabeli (VIII paviljon), o dve strane otoka Sveti Grgur i o najgorem od sviju, o Golom otoku – da je to bila stvar znana, opisana, možda i opevana, pa prežaljena i donekle – ako se to uopšte može – potisnuta u zaborav, ali one to nisu bile. U vreme njihovih pisanja – stotine žena koje su kroz njih, kroz sva ta mesta prošle, ćutale su, osećale strah i posle četrdeset i više godina. Zašto? To pokušavam ovde da objasnim, da objasnim nešto što normalnom čoveku u normalnim uslovima, u normalnoj ili bar normativnoj državi ne bi na um palo. Ovo što sam napisala navelo je i one koje su isto ili nešto slično doživele i preživele da se otresu svih strahova, stida i ostaloga što ih je sputavalo i što ih možda još i danas sputava i da najzad progovore. Uprkos potpisane obaveze, uprkos činjenice da su bile naterane da budu „produžena ruka“ islednika deformisanih mozgova koji za sebe tvrde da „nisu ukaljali ruke“, i uprkos tome što celokupni upravni aparat države tvrdi da „nije znao“ šta se „tamo“ događalo.“

*Zahvaljujemo Ženinoj nećakinji Ani Lebl i nakladniku Čigoja štampa, što su nam omogućili objavu dijela o Svetom Grguru i Golom otoku.

Poglavlje iz knjige, s ilustracijama Geršona Apfela, u pdf formatu

 

Knjiga Sjećanja Eve Grlić

Svjedočenje Eve Grlić o kažnjeničkim danima na Sv. Grguru i Golom otoku u razdoblju od travnja 1950. do siječnja 1953. objavljeno je u autobiografskoj knjizi Sjećanja nakladničke kuće Durieux 1997. godine. Izazvala je velik interes javnosti te je 2001. godine objavljeno drugo izdanje, a knjiga prevedena na mađarski, talijanski i engleski jezik. U pripremi je i treće, dopunjeno, posthumno izdanje.

*Zahvaljujemo nakladniku i obitelji što su nam omogućili objavu poglavlja iz knjige.

Poglavlje iz knjige u pdf formatu

Knjiga svjedočenja Đine Markuš

Dio neobjavljene knjige svjedočenja ĐINE MARKUŠ, crnogorske intelektualke i komunistkinje, odlikovane za hrabrost tijekom antifašističke borbe. Bila  je jedna od onih komunista koji su se bunili protiv „diplomatskih magazina“ i poslijeratnog klasnog raslojavanja. Uhapšena je 1949. godine i neko vrijeme provela u istražnom zatvoru Glavnjača u Beogradu, a potom odvedena na Sv. Grgur i Goli otok gdje je ostala sve do 1952. godine. Do kraja života nije se uspjela prilagoditi „normalnom životu“, a zbog logorskih trauma liječena je u psihijatrijskim ustanovama.

*Na pomoći u istraživanju i uvidu u rukopisnu ostavštinu Đine Markuš zahvaljujemo kolegici Nataši Nelević, dramaturginji, književnici i utemeljiteljici digitalnog Muzeja žena Crne Gore (https://www.muzejzena.me/).

Dio neobjavljene knjige u pdf formatu